Meer informatie? Bel 0524- 22 34 77

Offerte aanvragen

Nieuws

meer nieuws

Belangrijk!

Dealer 

Wij zijn dealer van H&S Betonwaren. Daarnaast zijn we een erkend leerbedrijf.

Erkend leerbedrijf Zuidema Schuttingen

HS betonwaren

 

Stappenplan hout-betonschutting plaatsen

Wil je een hout-betonschutting zelf plaatsen dan vind je in dit stappenplan de stappen die je moet zetten om de schutting op de juiste manier te plaatsen. Ook vind je hier alles over de juiste materialen. In de webshop van Zuidema Schuttingen bestel je eenvoudig de materialen die nodig zijn om je eigen hout-betonschutting te plaatsen.

 

Zelf plaatsen of laten plaatsen

Wanneer je geen gedoe wilt bij je nieuwe schutting dan raden wij aan dat je deze laat plaatsen door een professional. Ben je handig of laat jouw budget het plaatsen van een schutting niet toe dan kun je de schutting zelf plaatsen. Het plaatsen van een hout-betonschutting vraagt een goede voorbereiding. In deze handleiding laten we stap voor stap zie hoe de verschillende onderdelen dienen te worden geplaatst.

 

Materialen

De werkzaamheden kunnen het beste door twee personen worden uitgevoerd. Zorg dus dat je een aantal vrienden/vriendinnen of familieleden vraagt die je een dagje komen helpen. Om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren heb je het volgende gereedschap nodig:

 

Meten is weten

Verzeker je ervan dat alle benodigde materialen aanwezig zijn voordat je begint. Controleer nogmaals de tekening en de maten die daarop zijn aangegeven. Het is absoluut belangrijk dat de begin/eindpaal op de juiste plaats en hoogte wordt geplaatst.

 

Voorbereiding is het halve werk

We raden je echt aan je goed voor te bereiden op de te zetten stappen. Dit begint bij het inmeten van de schutting en het bepalen van zaken als hoogte, een mogelijk aflopende tuin of hoe precies je meet wanneer je de tuin inmeet. Als achteraf blijkt dat je de juiste materialen niet hebt of dat je over het hoofd hebt gezien dat de tuin schuin afloopt dan is dit uiterst frustrerend.

 

Maaiveld

Het maaiveld is de hoogte die bepaalt hoe hoog de schutting komt te staan. Hierbij ga je meestal uit van één punt dicht bij de woning. Hierbij ga je dan uit van de bovenkant van het terras of het gazon als maaiveld.

Let er wel op de je tuin niet afloopt. Wanneer hier meer dan tien centimeter speling opzit komt de betonnen onderkant van de houtbetonschutting namelijk vrij te liggen. Deze worden op een diepte van 10 centimeter in de grond geplaatst.

 

Loopt je tuin toch?

Loopt je tuin toch af? Dan heb je twee keuzes:

 

Recht afgewerkt aan de bovenkant

Je laat de hele schutting zakken waardoor een deel van de schutting verder in de grond zit. Dan is je schutting bovenaan recht en netjes afgewerkt. Alleen betonnen deel 1 zit verder in de grond dan betonnen deel 4.

 

Schutting aflopende grond 2

 

Verspringen van de schuttingdelen

Je kunt er ook voor kiezen de schuttingdelen te laten verspringen. De schermen verschillen dan in hoogte. Dit gebeurt in de praktijk vooral wanneer de hoogteverschillen behoorlijk zijn. Het betekent dat schuttingdeel A hoger staat dan schuttingdeel B.

 

Schutting aflopende grond 1

 

Het plaatsen van de schutting

Nu kun je starten met het plaatsen van de schutting. Dit begint altijd bij het plaatsen van de begin en eindpaal.

 

Begin/eindpaal plaatsen

Als eerste bepaal je waar de beginpaal en de eindpaal komen te staan. Dit doe je per recht stuk. Tussen deze palen komen de schermen en de betonnen delen te staan. Omdat elke tuin anders is, is hier geen standaard maatstaf voor. Voor de ene tuin geldt dat de beginpaal tegen het huis komt te staan, voor de andere tuin begint dit bij het tuinschuurtje. Zorg dat je logisch nadenkt.

 

 

Bestel je materialen in onze webshop

Schutting kopen

In de webshop van Zuidema Schutting bestel je palen voor jouw hout-betonschutting. 

Je bestelt:

 

Naar de webshop

 

 

Gaten graven voor de palen

Je begint met het plaatsen van de beginpaal voor je schutting. Voor alle palen geldt dat je een gat graaft van 30x30 centimeter. Dit gat moet ongeveer 80 centimeter zijn.

Bonustip: Het kan verstandig zijn een grote grondboor te huren. Dit is een speciale boor waarmee je eenvoudig grote gaten in de grond maakt. Dit kun je handmatig doen maar ook motorisch.

 

Plaatsen standaard hout-betonschutting

 

Plaats de beginpaal in het gat. Dit doe je ook met de eindpaal. Aan de palen zit een sponning. De sponning is de inkeping die in de betonnen paal zit. Hier schuif je straks de betonnen platen in die onderaan de schutting zitten. Een beginpaal heeft doorgaans aan 1 kant een sponning. Een eindpaal kan aan meerdere kanten een sponning hebben, dit hangt er vanaf of je verder wilt bouwen vanaf de eerste eindpaal van een recht stuk.

Download stappenplan

Het stappenplan in je mailbox ontvangen? Laat je gegevens achter en ontvang het stappenplan uitprintbaar in je mailbox. Uiteraard gaan we netjes met je gegevens om, check hiervoor onze privacy policy.

 

 

Stappenplan schutting zetten


 

 

Paal loodrecht

Zorg dat de paal loodrecht komt te staan met behulp van een waterpas

stap 1 schutting plaatsen

stap 1 detail schutting plaatsen

 

Betonmortel storten

Stort de betonmortel rondom de paal, water toevoegen is niet nodig. Vul het gat verder aan met aarde tot 10 cm onder het maaiveld en stamp het geheel aan.

Let op: zorg ervoor dat de paal zich niet verplaatst tijdens het plaatsen

 

stap 1 beton storten

 

Controleer of de paal nog loodrecht staat én of deze nog op de juiste hoogte staat. Je kunt dit nu nog herstellen namelijk.

 

stap 1 detail beton storten

 

 

Betonmortel bestellen in de webshop

Schutting kopen

 

In de webshop van Zuidema Schutting bestel je betonmorgel voor jouw hout-betonschutting. 

 

Naar de webshop

 

 

Plaatsen van de tussenpalen

Om te zorgen dat je de tussenpalen op de juiste, rechte lijn krijgt span je nu een touw tussen de beginpaal en de eindpaal. Dit kan met behulp van piketpaaltjes. Zorg dat de piketpaaltjes zo geplaatst worden dat de draad altijd weer op dezelfde plek geplaatst kan worden mocht het touw per ongeluk losgehaald worden.

 

De overige palen plaatsen

Tussen de beginpaal en de eindpaal van het rechte stuk plaats je nu de tussenpalen. Tussen deze palen komen de schermen te staan.

 

Meet 190 centimeter

Je meet 190 cm uit van het hart van de beginpaal. Deze 190 centimeter is de lengte van een scherm (180 centimeter) + de breedte van een paal (10 centimeter).

houtbetonschutting plaatsen

 

Bonustip: je kunt een afdeklat gebruiken om de juiste maten te bepalen tussen de palen.

 

Gat boren of graven

Vervolgens boor of graaf je het gat voor de tweede paal op deze plek. Houd hierbij de eerdergenoemde regels aan voor het graven van een gat. Houd hierbij rekening met dat je het hart van het gat wat je graaft 5 centimeter vanaf het touw komt te staan. Dit omdat de paal 10 centimeter breed is.

 

Geul graven: diepte 10 centimeter

Tussen de beginpaal en de eerste paal graag je nu een geul met een diepte van 10 centimeter. Deze geul graaf je omdat je omdat de betonplaat 10 centimeter in de grond komt wanneer je deze plaatst. Dit doe je ook tussen de andere palen.

 

Overige palen plaatsen

Herhaal punt 7, 8 en 9 voor de rest van de palen tot aan het einde of hoek van de schutting.

 

Betonpalen schutting

 

Bonustip

Zet de palen in eerste instantie los in de gaten. Je kunt er ook voor kiezen de palen pas in de gaten te zetten nadat je de betonelementen hebt geplaatst.

 

Betonelementen plaatsen

Nu is het tijd om de schutting op te bouwen. Je begint met de betonplaten. Deze platen plaats je tussen de palen. Je laat de plaat in de inkeping glijden. Let wel: de betonplaten zijn zwaar, zorg dat je dit met twee man doet. Aan de betonplaten kunnen scherpe randen, zorg dus dat je handschoenen draagt.

 

Plaatsen betondeel schtting

 

Betonplaat in de geul

Plaats de betonplaat in de geul en in de sponning van de eerste paal. Let op: zorg dat er geen zand of vuil tussen het element en de sponning komt tijdens het plaatsen.

 

 

Betonelementen bestellen in de webshop

Schutting kopen

 

In de webshop van Zuidema Schutting bestel je betonplaten voor je schutting:

Deze platen bestel je in de kleuren antraciet, crème, stamp grijs, taupe of wit.

 

Naar de webshop

 

 

Het motief aan de juiste kant

Bij de keuze voor jouw schutting heb je gekozen voor een enkelzijdig of een dubbelzijdig motief voor je schutting. Let er op dat eventuele reliëf-motief aan de juiste zijde zit wanneer je voor een enkelzijdig motief hebt gekozen.

 

stap 2 elementen plaatsen

 

Meerdere platen

Heb je een standaard hout-betonschutting dan plaats je één betonnen plaat. Heb je gekozen voor een semi-luxe of luxe hout-betonschutting dan plaats je een tweede of zelf een derde betonplaat bovenop de eerste plaat.

 

Bonustip

Controleer per laag of de betonelementen waterpas liggen.

 

stap 2 detail elementen plaatsen

 

Plaatsen tweede/tussenpaal

Nu is het tijd om de betonplaten vast te zetten tussen de palen.

Plaats de tweede paal (met aan beide zijden een sponning) in het gat en zorg dat de platen goed in de sponning komen.

 

stap 3 tussenpaal plaatsen

stap 3 detail tussenpaal plaatsen

 

Loodrecht

Controleer of de paal loodrecht staat.

 

Stort betonmortel

Stort de betonmortel in het gat en vul deze aan met aarde

 

stap 3 detail beton storten

Herhaal Stap 2 en 3 tot de hoek- of eindpaal.

 

Monteer het L-beslag t.b.v. de houten schuttingdelen

Nu is het tijd om de houten schermen te monteren op de betonplaat/platen. Om de houten schermen vast te zetten werk jet met een L-beslag. Dit is een ijzeren profiel wat je vastmaakt aan de betonpaal. Hier kun je de schermen aan vastschroeven.

 

L-beslag schutting

 

Wat is een L-beslag?

Een L-beslag bestaat uit drie onderdelen. Het L-beslag (ook wel hoekijzer genoemd), een busje en de schroef.

In alle palen zit bovenin en onderin een gat. Dit gat is door de paal heen geboord. Het L-beslag wordt gemonteerd via deze gaten.

 

Houten schutting scherm

 

Dit is wat je gaat doen:

 

stap 5 detail 1 L-beslag monteren

stap 5 detail 1a L-beslag monteren

 

 

 

 

 

 

 

detail 1

 

Twee dingen om op te letten:

 1. Bij een beginpaal moet je voordat je de paal plaatst, de schroef alvast in het gat stoppen. Wanneer de paal tegen een muurtje of het huis staat kun je anders de schroef niet meer door de paal halen.
 2. Bij een tussenpaal plaats je aan twee kanten een L-beslag. Je zet dus eerst het L-beslag op de paal, drukt de schroef er doorheen, deze druk je ook door het L-beslag aan de andere kant. En dan plaats je het busje op de schroef.

 

stap 5 detail 2 L-beslag monteren

stap 5 detail 2a L-beslag monteren

 

 

 

 

 

 

 

detail 2

stap 5 L-beslag monteren

 

 

L-beslag bestellen in de webshop

Schutting kopen

 

Wil je L-beslag bestellen? In onze webshop vind je
complete setjes voor de montage van je schutting.

 

Naar de webshop

 

 

Plaatsen houten schuttingdelen

Je laat nu het houten schuttingdeel tussen de twee palen zakken. Zorg dat deze tegen de hoekijzers aanvalt.

 

stap 6 schuttingdeel plaatsen

 

Monteren schuttingdeel

Zet het schuttingdeel vast met schroeven.

 

stap 6 detail schuttingdeel plaatsen

stap 6 detail 1 schuttingdeel vastzetten

stap 6 detail 2 schuttingdeel vastzetten

 

 

 

 

 

 

 

Schermen bestellen in de webshop

Schutting kopen

 

In onze webshop bestel je:

Al deze schermen zijn verkrijgbaar als 19-planks, 21-planks of 21-planksscherm.

 

Naar de webshop

 

 

Plaatsen afdekkap

Als laatste plaats je een houten afdekkap op het houten schuttingdeel. Dit is voor de afwerking van de schutting.

Plaats de houten afdekkap op het houten schuttingdeel en zet deze vast met twee schroeven.

 

stap 7 houten afdekkap plaatsen

stap 7 detail houten afdekkap plaatsen

stap 7 detail houten afdekkap vastzetten

                              

 

 

 

 

 

 

Afdekkappen bestellen in de webshop

Schutting kopen

 

Afdekkappen bestel je eenvoudig in de webshop van Zuidema Schuttingen

 

Naar de webshop

 

 

Download stappenplan

Het stappenplan in je mailbox ontvangen? Laat je gegevens achter en ontvang het stappenplan uitprintbaar in je mailbox. Uiteraard gaan we netjes met je gegevens om, check hiervoor onze privacy policy.

 

 

Stappenplan schutting zetten


 

Fotoalbum

 • (Hout)-Beton Schutting | Rotsmotief
 • Houtbetonschutting of betonschutting Noord-Brabant
 • Schuttingspecialist Noord-Holland
 • Schuttingspecialist Gelderland
 • Betonschutting
 • Inspiratie hout-betonschuttingen
 • Inspiratie hout-betonschuttingen
 • Inspiratie hout-betonschuttingen
 • Zwolle schutting
 • Inspiratie hout-betonschuttingen
 • Voorbeeld semi luxe houtbetonschutting
 • Betonschutting of Houtbetonschutting Utrecht
 • Schutting plaatsen vervangen Drenthe
 • Voorbeeld semi luxe houtbetonschutting
 • Houtbetonschutting of betonschutting Limburg
 • Schuttingexpert Groningen | Zuidema Schuttingen
 • Schutting specialist Nederland
 • Balkbrug schutting plaatsen
 • Luxe hout-betonschutting
 • (Hout)-Beton Schutting | Gebroken steen motief
 • (Hout)-Beton Schutting | Nostalgie motief
 • Houtbetonschutting of betonschutting Noord-Brabant
 • Inspiratie hout-betonschuttingen
 • Schuttingexpert Groningen | Zuidema Schuttingen
 • Houtbetonschutting of betonschutting Zeeland
 • Inspiratie hout-betonschuttingen
 • Luxe hout-betonschutting
 • (Hout)-Beton Schutting | Rotsmotief
 • Schutting specialist Nederland
 • Voorbeeld semi luxe houtbetonschutting
 • Nieuwe schutting Emmen
 • Schutting Assen plaatsen
 • Schutting erfafscheiding Enschede
 • Houtbetonschutting of betonschutting Zuid-Holland
 • Schuttingrenovatie Drenthe
 • Kampen schutting specialist
 • Inspiratie hout-betonschuttingen
 • Houtbetonschutting of betonschutting Limburg
 • Inspiratie hout-betonschuttingen
 • Betonschutting of Houtbetonschutting Utrecht
 • Flevoland nieuwe schutting
 • Nieuwe schutting Friesland
 • Inspiratie hout-betonschuttingen
 • Schutting specialist Nederland
 • Luxe hout-betonschutting
 • Schuttingspecialist Noord-Holland
 • Betonschutting
 • Ommen schutting
 • Schutting plaatsen vervangen Drenthe
 • Nieuwe schutting Emmen
 • Luxe hout-betonschutting
 • Voorbeeld semi luxe houtbetonschutting
 • Luxe hout-betonschutting
 • Balkbrug schutting plaatsen
 • Voorbeeld semi luxe houtbetonschutting
 • test album
 • Luxe hout-betonschutting
 • Schutting Assen plaatsen
 • Schutting plaatsen vervangen Drenthe
 • Luxe hout-betonschutting

naar fotoalbum


Opdrachtgevers geven Zuidema Schuttingen gemiddeld een:

8,1

Bekijk alle reviews

Schrijf een review